Trend Seo Malaysia 2017

Apakah Trend Seo Di Malaysia Untuk 2017 ini?

Saya selaku seorang yang mahir dan juga boleh digelar sebagai pakar seo di Malaysia ingin mengkongsikan beberapa trend yang telah di update oleh Google. Mungkin ramai yang tidak arif mengenai perubahan pada Google, dan hanya tahu beberapa perubahan yang besar dilakukan oleh Google seperta Panda dan Penguin. Untuk makluman kepada semua, Google melakukan update setiap hari dan ini membawa kepada banyak perubahan yang berlaku pada laman web anda.

Pada tahun 2017 ini, saya akan kongsikan beberapa unsur yang telah Google update.

Google Amp’s

AMP adalah Accelerate Mobile Pages adalah inisiatif Google baru untuk membina lebih baik, lebih pengguna web mudah alih yang mesra dengan memperkenalkan baru “standard” untuk membina kandungan web untuk peranti mudah alih. Pada asasnya, standard baru ini adalah satu set peraturan yang membentuk mudah, versi yang lebih ringan HTML. Dan halaman dibina dengan mematuhi AMP pasti untuk memuatkan super-cepat pada semua peranti mudah alih.

Sejak pelancarannya pada hasil carian pada bulan Februari 2016, AMP telah di kenalpasti oleh pakar SEO malaysia. Walau bagaimanapun, semua kekecohan di sekeliling projek itu, Pakar SEO dan webmaster mengenalpasti dengan berhati-hati. Adakah AMP satu lagi trend Google untuk datang dan pergi dalam masa beberapa bulan seperti ramai daripada mereka lakukan sebelum ini? Atau adakah projek itu di sini untuk tinggal dan membentuk masa depan mudah alih?

Pengalaman Pengguna (UX)

Ia adalah tidak rahsia lagi bahawa cepa itu penting. Kaji selidik telah menunjukkan bahawa sekiranya laman web itu cepat, kadar pembelian itu lebih tinggi manakala sekiranya laman web itu lambat, laman web anda akan ditinggalkan oleh pengguna jika ia memuatkan lebih dari 3 saat.

Adakah laman AMP benar-benar menyelesaikan masalah kelajuan? Sudah tentu!

Terima kasih kepada “lighter” HTML dan CSS yang mereka gunakan, dan hakikat bahawa kandungan AMP berada dalam simpanan sementara dalam awan dan tidak dihantar dari pelayan anda, tetapi dari versi cache yang dihoskan oleh Google, laman AMP memuatkan 30 kali lebih cepat (masa beban median adalah 0.7 saat untuk AMP dan 22 saat untuk laman non-AMP).

Kesan positif ke atas kedudukan dan CTR

Laman AMP cenderung untuk melakukan yang lebih baik dalam mencari dari segi kedudukan dan CTR. Dan walaupun peningkatan ini tidak akan membawa banjir, trafik terus (kita perlu memahami bahawa majoriti trafik carian mudah alih masih berasal dari-bukan AMP hasil carian), ia adalah agak berkemungkinan bahawa mendapatkan Amped akan membayar tidak lama lagi – AMP sudah menguasai kandungan yang segar dan bahagian hanya akan berkembang.