Tips Lulus Ujian Memandu

Pada Hari Ujian Memandu – Tips Umum

Kereta Sewa

Ambil kenderaan yang anda selesa memandu dan anda mempunyai banyak amalan dalam. Ia sentiasa mudah untuk lulus ujian anda secara automatik. Jika anda merancang untuk memandu manual, tunggu sehingga selepas ujian.

Pastikan anda memahami kawalan kenderaan yang anda ambil untuk ujian. Sebagai contoh, anda harus tahu bagaimana dengan mudah menghidupkan dan mematikan lampu. Jika ia mula hujan, gunakan wiper anda dan jika ia berhenti hujan, matikannya. Menggunakan kawalan kereta dengan betul akan membantu menunjukkan bahawa anda yakin di jalan raya dan bersedia untuk memiliki lesen memandu anda.

Pada Hari Ujian Memandu – Tips Umum

Sesuaikan cermin anda dan biarkannya di sana. Pastikan anda tidak menyesuaikan atau memindahkan cermin anda semasa ujian. Berikut adalah beberapa idea yang akan membantu anda menyesuaikan cermin anda dengan betul.

Merancang untuk mendapatkan ujian awal. Ini akan membantu anda untuk meluangkan waktu untuk bersiap sedia dan mental sebelum anda benar-benar perlu mengambil ujian. Pakai tali pinggang keledar anda. Letakkannya sebaik sahaja anda masuk ke dalam kereta, sebelum anda mula memandu.

Semasa ujian, beri perhatian. Tonton khas untuk zon sekolah, taman dan kawasan lain di mana had kelajuan mungkin dikurangkan. Patuhi semua tanda jalan yang anda lihat, terutamanya tanda kelajuan.

Semasa memandu, tahan roda stereng dengan kedua-dua tangan pada setiap masa. Gunakan penempatan tangan yang betul dan tumpuan sepanjang ujian.

Pada Hari Ujian Memandu – Tips Umum

Terdapat 2 cara yang boleh diterima untuk meletakkan tangan anda pada stereng. Sesetengah orang memilih untuk mengekalkan tangan mereka pada 10 dan 2 dan yang lainnya memilih 9 dan 3. Alasan antara memilih 9 dan 3 adalah bahawa sekiranya penyebaran beg udara anda akan lebih selamat dan kurang cenderung untuk dilanggar oleh tangan anda sendiri.

Memegang stereng sangat penting semasa ujian. Jangan biarkan mereka pergi dari roda apabila anda beralih. Ia tidak sesuai untuk membiarkan slaid roda di antara tangan anda. Sebaliknya, tahan dengan tegas pada setiap masa, walaupun ketika beralih.

Jangan berhenti terlalu dekat dengan kenderaan di hadapan anda apabila anda perlu berhenti. Sebagai peraturan umum, anda sepatutnya dapat melihat tayar kereta di hadapan anda.

Artikel Lain : Dapatkan kereta sewa murah di kawasan anda sekarang. Hubungi 019 2547964 untuk sewa kereta murah.

Semasa ujian, jangan melepasi garis pepejal kerana ini akan mengakibatkan kegagalan segera dan automatik.

Pada banyak ujian memandu, anda akan dibawa melalui persimpangan dengan giliran tidak betul pada tanda merah. Memberi perhatian kepada semua tanda jalan adalah kritikal jika anda mahu lulus ujian anda.

Apabila anda berhenti empat langkah, perhatikan siapa yang tiba dahulu. Apabila anda datang ke perhentian empat cara, ia selalu datang dahulu, dilayan dahulu. Sekiranya anda tiba pada masa yang sama dengan kereta di seberang anda, biarkan mereka pergi terlebih dahulu – terutamanya jika mereka beralih.

Semasa memandu, cuba tinggal di lorong kanan sebanyak mungkin. Apabila anda membuat tangan kiri berpaling ke lorong kiri, tunggu sehingga selamat dan kemudian berhati-hati mengubah lorong ke lorong kanan. Sentiasa melihat bahu anda sebelum menukar lorong dan pastikan anda menggunakan blinker anda.

Pentadbir ujian anda akan memberitahu anda jika anda perlu memandu di mana-mana lorong selain lorong kanan.

Artikel Lain : Dapatkan kereta sewa murah di kawasan anda sekarang. Hubungi 019 2547964 untuk sewa kereta murah.

Pada Hari Ujian Memandu – Tips Umum

Jangan takut menggunakan tanduk anda. Sudah tentu, ini tidak bermakna anda perlu menggunakan tanduk anda secara berlebihan. Jika anda masuk ke dalam keadaan di mana kereta terlalu dekat atau cuba masuk ke lorong anda, gunakan tanduk anda dan biarkan mereka tahu.

Fokus pada kelajuan anda. Mempertahankan kelajuan yang berterusan adalah penting. Menonton tanda-tanda kelajuan dan sentiasa memerhati mereka. Ingatlah bahawa zon sekolah dan kawasan permainan kanak-kanak mungkin mempunyai kelajuan yang kurang, jadi perhatikan.

Hanya menukar lorong apabila anda benar-benar yakin bahawa ia adalah selamat. Sekiranya pentadbir ujian anda meminta anda untuk menukar lorong, pastikan ia selamat terlebih dahulu. Jangan memotong sesiapa sahaja atau menukar lorong tanpa melihat. Video berikut mencadangkan corak untuk menghafal semasa menukar lorong