Perbezaan Antara Haji Dan Umrah

pakej umrah

Perbezaan Haji dan Umrah

Sebagai agama yang paling cepat berkembang hari ini, Islam menyumbang lebih daripada 1.6 bilion orang di seluruh dunia. Ia, seperti banyak agama lain, mempromosikan keamanan, penerimaan dan cinta antara satu sama lain. Ia mengajarkan moralitas, kesamarataan dan mempromosikan akal dan pengetahuan tentang urusan duniawi dan rohani.

Di antara semua pengajaran dan riwayat nabi yang disediakan di dalam Al-Quran, terdapat perbuatan asas dalam iman Islam. Perbuatan-perbuatan ini termasuk verbalisasi dan kepercayaan pada Shahada, atau pernyataan kepercayaan kepada Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW, serta kewajiban berpuasa selama Ramadhan, melaksanakan haji (haji) sekali dalam kehidupan kita, selesaikan solat lima waktu dan memberi amal kepada orang miskin.

Mereka menyamakan semua orang yang beriman tanpa mengira perbezaan fizikal dan genetik serta status sosioekonomi.

Walaupun semua adalah sama pentingnya dalam Islam, Haji adalah salah satu tindakan yang paling rohani dan fizikal yang dapat dipercaya seorang mukmin.

Haji adalah perbuatan haji ke Mekah, Arab Saudi yang berlaku setiap tahun. Permulaan haji ditunjukkan, seperti semua tradisi Islam, dengan melihat bulan dalam keadaan tertentu.

Perbuatan Umrah dapat diselesaikan dalam jangka waktu dua sampai empat jam, tetapi perbuatan ibadat mengambil sekurang-kurangnya empat hingga lima hari untuk diselesaikan. Langkah-langkah haji bermula seperti langkah-langkah Umrah dengan keadaan Ihram, tawaf di sekitar Ka’aba, dua rakat, air Zamzam, dan sa’ae antara Safa dan Marwah tetapi teruskan ketika para peziarah pergi ke Mina masih dalam keadaan Ihram.

Di Mina, jemaah haji tetap berada di kem-kem yang dibuat sepenuhnya dari khemah, kerana jemaah haji tidak dibenarkan tinggal di bangunan konkrit. Keesokan harinya, jemaah haji pergi ke Arafat dan mendengar haji Khutbah dan berdoa bersama Asr dan Maghrib.

Umrah Dan Haji

Selepas berdoa Maghrib, doa ketika matahari terbenam, para jemaah pergi ke Muzdalifa, mengumpul batu dan membuangnya di jamarat, tiga dinding, yang melambangkan godaan Shaytan (Syaitan). Jemaah haji bermalam di udara terbuka – menandakan kepentingan kesaksamaan dalam Islam dan di mata Allah SWT tanpa mengira kaum, warna dan status kerana semua orang tidur di atas tanah yang sama dan dalam keadaan yang sama.

Keesokan harinya, jemaah haji pulang ke Mina dan qurbani prestasi, atau pengorbanan. Pengorbanan ini memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim (AS) hampir selesai ketika Allah SWT meminta dia untuk mengorbankan anaknya sendiri sebagai ujian tetapi bertukar anaknya dengan anak lembu pada saat terakhir ketika meyakinkan ketaatan Nabi Ibrahim. Selepas qurbani, lelaki itu mencukur kepala mereka dan wanita memotong rambut mereka.

Jemaah haji dapat meninggalkan keadaan Ihram, dan kemudian dikehendaki membuat ghusul, kesucian tubuh, dan mengulangi tawaf di sekitar Ka’aba dalam masa tiga hari yang akan datang.

Haji dan Umrah mempunyai perbezaan masa, kerja dan niat fizikal. Walau bagaimanapun, seperti banyak langkah kedua-dua ziarah, mereka juga berkongsi kesamaan dalam fakta bahawa mereka menyamakan semua orang yang beriman tanpa mengira perbezaan fizikal dan genetik serta status sosioekonomi.

Mereka berdua memberikan hubungan dengan Allah (SWT) dan kebersihan rohani – dan mereka berdua mengingatkan kita tentang peranan kita sebagai umat Islam di dunia. Berada di hadapan begitu banyak umat Islam yang pelbagai yang ada untuk tujuan yang sama menyatukan umat Islam dari setiap kaum, negara, etnik, kelas dan banyak lagi. Mereka menjadi satu kumpulan orang yang berada di sana demi Allah (SWT).

Kepada mereka yang ingin mendapatkan pakej umrah terbaik, boleh layari https://annaufal.com/pakej-umrah-terbaik/ . Pakej Umrah murah yang ditawarkan sangat menarik dan layanan servis yang cukup mantap.