Kereta Sewa Di Penang Terma & Syarat

Menyewa Kereta

https://www.karloop.com.my/kereta-sewa-penang/

Perlu menyewa kereta untuk percutian atau perjalanan perniagaan anda? Membandingkan harga dalam talian dapat menjimatkan banyak. Tetapi pastikan anda membandingkan jumlah kos – bukan hanya harga yang diiklankan – kerana yuran dan pilihan dapat meningkatkan harga asas secara mendadak.

Apa yang Perlu Tahu

Ingatlah perkara-perkara ini semasa anda memulakan pencarian kereta sewa.

Perkara Saiz

Saiz kereta sewa penang boleh mempengaruhi harga yang anda bayar. Istilah seperti “kompak”, “saiz pertengahan”, dan “mewah” boleh berbeza di antara syarikat kereta sewa. Untuk menggambarkan saiz kereta, syarikat biasanya menyediakan model kereta atau mencadangkan berapa banyak penumpang tempat duduk kereta dengan selamat.

Beli dan Bandingkan

Cari di beberapa laman web untuk jenis kereta yang anda berminat untuk menyewa. Untuk mendapatkan idea tentang harga terbaik yang anda dapat, cari harga di laman web syarikat kereta sewa individu dan laman web perbandingan harga.

Tawaran Penjimatan Wang atau Istimewa

Sekiranya rancangan perjalanan anda fleksibel, anda mungkin dapat menyewa kereta apabila jeda harga tersedia. Cuba cari spesial yang sesuai dengan jangka masa yang anda perlukan kenderaan. Anda mungkin mendapat tawaran yang lebih baik jika anda menempah lebih awal, atau menempah kombinasi dengan penerbangan atau hotel. Baca apa-apa cetakan halus mengenai sekatan pada tawaran istimewa, termasuk tarikh pemadaman apabila harga yang diiklankan mungkin tidak tersedia. Beberapa syarikat juga menawarkan harga istimewa untuk warga tua atau anggota organisasi tertentu, seperti kelab motor.

Bayaran Soalan

Membandingkan harga yang diiklankan untuk sewa kereta penang mungkin tidak memberikan gambaran tepat mengenai harga yang akan anda bayar. Cuba buat perbandingan “epal ke epal” dengan harga sewa kereta yang merangkumi semua bayaran dan caj wajib, serta caj untuk pilihan.

Sebilangan bayaran mungkin disebut semasa anda menempah kereta dalam talian, walaupun anda mungkin tidak mengetahui mengenai semua caj sehingga anda pergi ke pejabat sewa untuk mengambil kereta anda. Baca kontrak anda dengan teliti, dan cari bayaran yang dicetuskan oleh peristiwa tertentu – seperti kemalangan.

Rekod Memandu Anda Penting

Banyak syarikat memeriksa rekod memandu ketika pelanggan tiba di kaunter, dan menolak yang rekodnya tidak memenuhi piawaian syarikat. Walaupun anda mempunyai tempahan yang disahkan, anda mungkin dibatalkan penyewaan kereta kerana pelanggaran baru-baru ini, termasuk:

*memandu secara cuai

  • pelanggaran undang-undang tali pinggang keledar
  • kemalangan, tanpa mengira kesalahan
  • meninggalkan tempat kejadian kemalangan
  • keyakinan untuk Memandu Semasa Mabuk (DWI) atau Memandu di bawah Pengaruh (DUI)
  • memandu dengan lesen yang tidak sah, digantung, atau dicabut

Tanyakan kepada syarikat kereta sewa terlebih dahulu sama ada mereka memeriksa rekod memandu pelanggan.

Pilihan Perlindungan

Syarikat sewa biasanya menawarkan pilihan liputan tambahan kepada pemandu – dengan harga. Sekiranya anda membeli liputan mereka, mereka mengatakan bahawa anda boleh mengurangkan tanggungjawab anda semasa memandu kereta sewa mereka. Walau bagaimanapun, anda mungkin dilindungi melalui polisi kenderaan sendiri atau pemilik rumah anda. Baca polisi insurans anda untuk maklumat yang spesifik, dan hubungi syarikat insurans anda sekiranya anda tidak pasti mengenai perlindungan tersebut. Sekiranya anda melakukan perjalanan perniagaan, anda mungkin dilindungi insurans majikan anda. Sebilangan syarikat kad kredit dan kelab motor memberikan ahli perlindungan sewa percuma apabila anda menggunakan kad mereka untuk membayar sewa.

Jurujual juga boleh menjual anda Collision Damage Waiver (CDW), atau Loss Damage Waiver. Pengabaian ini menjamin bahawa syarikat sewa akan membayar ganti rugi ke atas kereta sewa anda. Ini bukan insurans perlanggaran secara teknikal – syarikat tidak akan membayar sebarang kecederaan kepada anda atau kerosakan harta benda peribadi anda. Perlindungan di bawah pelan insurans perubatan anda mungkin menawarkan perlindungan yang kekurangan perlindungan CDW.

Sekiranya anda tidak membeli liputan CDW atau tidak dilindungi oleh polisi insurans kenderaan peribadi anda, anda akan bertanggungjawab atas sebarang kerosakan – dan boleh bertanggungjawab atas nilai penuh kereta. Sebilangan syarikat sewaan menanggung anda hanya sebahagian daripada nilai.

Sekiranya anda membeli CDW, liputan anda masih boleh dicabut sekiranya anda merosakkan kereta sewa semasa:

  • memandu dengan cara yang cuai
  • memandu di jalan raya yang tidak berturap
  • memandu di luar negeri
  • memandu sambil mabuk
  • pemandu yang tidak dibenarkan mengendalikan kereta

Syarikat kereta sewa boleh menawarkan pilihan liputan lain dengan bayaran tambahan. Harga dan polisi untuk liputan berbeza antara syarikat. Sekiranya anda memutuskan untuk membayar perlindungan tambahan, tanyakan butirannya.