Datuk R Ramanan Kecam Skim Ponzi

Datuk R Ramanan Kecam Pasangan Suami Isteri Yang Melakukan Skim Pozi

Kuasa, tamak, dan cinta wang adalah akar semua kejahatan dan kejatuhan kemanusiaan. Sebaik sahaja kita membiarkan diri kita meluncur ke bawah cerun licin, pertimbangan kita menjadi terdistorsi, etika berkompromi, dan gaya pengurusan kita dibutakan oleh cita-cita.

Dalam skandal baru-baru ini yang menjejaskan negara di Malaysia, sekumpulan pelabur besar jatuh ke dalam perangkap penipuan forex yang didakwa oleh Datuk R Ramanan, seorang penyokong sosial yang terkenal terhadap Skim Ponzi.

Operasi penipuan dijalankan oleh sepasang dalang terkenal, Dato ‘Seri dan isterinya yang mengendalikan syarikat pertukaran asing yang meragukan dan membuat janji liar kepada pelabur mereka. Semua mangsa mendakwa bahawa mereka telah dijanjikan pulangan harian yang belum mereka terima. Mangsa mula menyedari mereka telah ditipu ke dalam Skim Ponzi ketika mereka tidak melihat pulangan yang dijanjikan, setelah menyerahkan simpanan mereka dengan suci hati kepada tangan yang salah. Ada juga melaporkan bahawa mereka telah menerima beberapa pengembalian awal yang menarik mereka untuk mengambil bahagian dengan lebih banyak wang mereka kerana mereka berpendapat bahawa ia akan mewujudkan lebih banyak kekayaan untuk mereka.

Sejak akhir tahun lalu pada 2016, setiausaha akhbar kepada Presiden Senat Malaysia dan bekas bendahari umum MIC, Datuk R Ramanan memulakan pergerakan untuk membawa keadilan dan keyakinan terhadap mangsa-mangsa malang tersebut. Dato ‘Rama merayu kepada mangsa untuk melangkah ke hadapan untuk membolehkannya menolak penipu untuk menghadapi undang-undang.

Datuk R Ramanan - Kecam Skim Ponzi

Datuk R Ramanan – Sejarah Skim Ponzi

Apakah Skim Ponzi?

Skim Ponzi bergantung kepada wang baru untuk membayar pelabur sedia ada, tetapi dengan satu pengecualian – para pelabur tidak tahu mengenainya. Mereka telah dibohongkan, menyebabkan percaya ia adalah pelaburan yang sah. Inilah yang Bernie Madoff, bekas pengerusi NASDAQ berundur selama beberapa dekad. Dia meyakinkan orang-orang yang dia hasilkan hasilnya apabila dia sebenarnya menggunakan wang dari ahli baru untuk membayar yang ada.

Sejarah Skim Ponzi

Skim pelaburan penipuan yang paling terkenal dalam sejarah bermula di Boston, Amerika, di mana Charles Ponzi memecahkan rekod dan menjadi anak poster penipuan kewangan yang paling terkenal di Amerika pada tahun 1919. Penipuannya begitu besar sehingga skim seperti masih menanggung namanya hari ini. Charles Ponzi menyebabkan gunung masalah dalam sembilan bulan pendek antara Disember 1919 dan Ogos 1920. Ponzi menjanjikan pelabur pulangan 50% dalam masa 90 hari sahaja. Orang ramai begitu bersemangat untuk melabur dan memanfaatkan janji ini bahawa mereka akan menunggu berjam-jam di hadapan pejabatnya dalam barisan panjang yang menghampiri ke jalan sebelah. Secara keseluruhannya, Ponzi mencuri antara 15 dan 20 juta dolar dari pelaburnya, yang pada hari ini bernilai kira-kira 200 juta dolar!

Datuk R Ramanan – Skim Ponzi Di Negara Lain

Jepun

Pada awal 2000-an, ketua syarikat tempat tidur Jepun, Kazutsugi Nami bertanggungjawab terhadap penipuan terbesar dalam sejarah Jepun. Dia menipu lebih daripada USD1.4bn daripada anggaran 37,000 orang. Para mangsa dijanjikan pulangan tahunan sebanyak 36% untuk pelaburan. Beliau juga mengumpul dana sebagai pertukaran mata wang firma yang dipanggil ‘Enten’, yang merupakan ciptaan mata wang digitalnya sendiri. ‘Enten’ ditulis dengan aksara Jepun untuk yen di syurga. Apabila dia ditangkap pada tahun 2009, dia dijatuhi hukuman penjara 18 tahun pada tahun 2010.

Perancis

Pada 11 Disember 1935, artis lakonan Victor Lustig terlibat dalam salah satu pekerjaan con yang paling cerdas yang pernah dibayangkan. Dia menjual Menara Eiffel tidak sekali, tetapi dua kali. Kembali pada tahun 1920-an, Menara Eiffel sangat memerlukan pembaikan. Terdapat beberapa perbincangan dalam kerajaan mengenai merobohkan struktur dan bukan membaikinya. Lustig melihat peluang itu dan mencetak kelayakan palsu yang mendakwa bahawa dia adalah seorang pegawai kerajaan yang bertanggungjawab untuk menjual hak untuk merobohkan menara dan semua cara untuk memo. Beliau menjemput sekumpulan peniaga besi scrap untuk membincangkan isu itu dan memberitahu mereka bahawa kerajaan telah membuat keputusan untuk meruntuhkan menara itu dan mahu menenangkannya kerana takut akan bantahan awam. Para peniaga membeli cerita Lustig dan segera mengemukakan tawaran untuk membeli mercu tanda tersebut. Semasa rundingan, Lustig menerima rasuah wang tampan dari salah seorang peniaga untuk mendapatkan perjanjian itu dan kemudian dia pergi ke Austria. Semasa di Austria, Lustig membaca makalah dengan teliti untuk laporan penipuannya. Seperti masa berlalu, tiada apa pun yang muncul. Lustig menyedari bahawa mereka mesti terlalu malu untuk melaporkan kejadian itu. Jadi Lustig mengemas begnya dan kembali ke Paris, di mana dia menarik skim yang sama dan menjual Menara Eiffel untuk kali kedua. Kali ini dia tidak begitu bernasib baik. Dia mendapat laporan polis dan terpaksa melarikan diri ke Amerika Syarikat.

Apakah Tanda-tanda Pelaburan Itu Boleh Menjadi Skim Ponzi & Bagaimana Untuk Mengesahkannya?

Menyusun idea bahawa jika ia kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan, mungkin itu. Hampir semua pelaburan membawa sedikit risiko. Pada umumnya, semakin besar potensi pulangan, semakin besar risiko; manakala janji-janji sebaliknya menaikkan bendera merah besar. Adalah semulajadi untuk nilai pelaburan yang berubah-ubah. Berhati-hati dengan mana-mana pelabur