Syarikat Pelancongan

Syarikat Pelancongan Di Malaysia

Agensi perjalanan adalah peruncit swasta atau perkhidmatan awam yang menyediakan perkhidmatan perjalanan dan pelancongan yang berkaitan kepada orang awam bagi pihak pembekal seperti aktiviti, syarikat penerbangan, penyewaan kereta, talian pelayaran, hotel, kereta api, insurans perjalanan, dan lawatan pakej. Di samping berurusan dengan pelancong biasa, kebanyakan agensi pelancongan mempunyai jabatan berasingan yang dikhaskan untuk membuat urusan perjalanan untuk pelancong perniagaan; sesetengah agensi pelancongan pakar dalam perjalanan komersil dan perniagaan sahaja. Terdapat juga agensi pelancongan yang bertindak sebagai ejen jualan am untuk syarikat-syarikat perjalanan asing, membolehkan mereka memiliki pejabat di negara-negara selain daripada di mana ibu pejabat mereka berada.

https://annaufal.com/pakej-umrah-2019/

Pendapatan Agensi Pelancongan

Secara tradisinya, sumber utama pendapatan agensi pelancongan adalah, dan terus menjadi komisen yang dibayar untuk tempahan penyewaan kereta, garisan pelayaran, hotel, kereta api, lawatan bersiar-siar, pengendali pelancongan, dll. Peratusan tetap unsur utama harga adalah dibayar kepada ejen sebagai komisen. Komisen boleh berbeza-beza bergantung kepada jenis produk dan pembekal. Komisen tidak dibayar pada komponen cukai harga. Agensi pelancongan juga menerima pelbagai bonus, faedah, dan insentif lain dari syarikat-syarikat pelancongan dan pelancongan sebagai dorongan untuk ejen pelancongan untuk mempromosikan produk mereka. Pelanggan biasanya tidak dimaklumkan mengenai berapa banyak ejen pelancongan yang memperoleh komisen dan faedah lain. Sumber pendapatan lain termasuk penjualan insurans, buku panduan perjalanan, jadual waktu pengangkutan awam dan pertukaran wang.

Artikel Berkaitan : Pakej Umrah 2019 Dari Annaufal Travel

Sejak tahun 1995, banyak syarikat penerbangan di seluruh dunia dan kebanyakan syarikat penerbangan di Amerika Syarikat kini tidak membayar komisen kepada agensi perjalanan. Dalam kes ini, sesebuah agensi menambah yuran perkhidmatan kepada harga bersih. Komisyen yang dikurangkan bermula pada tahun 1995 di Amerika Syarikat, dengan pengenalan topi $ 50 dalam perjalanan kembali dan $ 25 dalam satu cara. Pada tahun 1999, syarikat penerbangan Eropah mula menghapuskan atau mengurangkan komisen, sementara Singapore Airlines melakukannya di sebahagian Asia. Pada tahun 2002, Delta Air Lines mengumumkan asas kompaun sifar untuk A.S. dan Kanada; selepas beberapa bulan United Airlines, American Airlines, Continental Airlines, Northwest Airlines, US Airways dan American Trans Air semua mengikutinya.

Artikel Berkaitan : Umrah Murah 2019 Bersama Annaufal Travel

Kerjaya Di Agensi Pelancongan

Ejen pelancongan boleh bekerja untuk agensi pelancongan atau bebas kerja. Dengan ramai orang beralih ke laman web layan diri, bilangan pekerjaan yang tersedia sebagai ejen pelancongan berkurangan. Sejak tahun 1995, banyak ejen pelancongan telah keluar dari industri, dan agak sedikit orang muda yang memasuki bidang ini kerana gaji yang kurang kompetitif. Walau bagaimanapun, yang lain telah meninggalkan agensi “bata dan mortar” bagi perniagaan berasaskan rumah untuk mengurangkan kos tambahan, dan mereka yang masih terselamat dapat terus hidup dengan mempromosikan produk perjalanan lain, seperti jalur pelayaran dan lawatan kereta api, atau dengan mempromosikan keupayaan mereka untuk penyelidikan agresif dan memasang pakej perjalanan kompleks pada notis masa, pada dasarnya bertindak sebagai penjaga lanjutan. Dalam hal ini, ejen pelancongan boleh terus berdaya saing, jika mereka menjadi “perunding perjalanan” dengan pengetahuan sempurna tentang kawasan destinasi dan mengkhususkan dalam topik seperti pelancongan bahari atau pelancongan budaya.