Bacaan Doa Qunut Rumi Serta Maksud

Bacaan Doa Qunut Dalam Bahasa Rumi Serta Maksud Doa Qunut

Bacaan Doa Qunut

Bacaan Doa Qunut Dalam Rumi

Bacaan Doa Qunut Rumi

اَللّٰهُمَّ اهْدِنِىْ فِيْمَنْ هَدَيْتَ, وَعَافِنِي فِيْمَنْ عَافَيْتَ, وَتَوَلَّنِىْ فِيْمَنْ تَوَلَّيْتَ, وَبَارِكْ لِىْ فِيْمَا اَعْطَيْتَ, وَقِنِيْ شَرَّمَا قََضَيْتَ، فَإِنَّكَ تَقْضِىْ وَلاَ يُقْضَى عَلَيْكَ, وَإِ نَّهُ لاَ يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ, وَلاَ يَعِزُّ مَنْ عَادَيَْتَ, تَبَارَكْت رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ, فَلَكَ الْحَمْدُ عَلَى مَا قَضَيْتَ, أَسْتَغْفِرُكَ وَاَتُوْبُ اِلَيْكَ وَصَلَّى اللّ عَلَى سَيِّدَنَا مُحَمَّدٍ النَّبِيِّ اْلاُمِّيِ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّم

“Allaahumahdinii fiiman hadait, Wa aafinii fiiman aafait, Watawallani fiimantawallait, Wabaariklii fiimaaa toit, Waqini birahmatika syaramaa qadhait, Fainnakataqdhi walayuqdha alaik, Wainnahu layadzillu manwalait, Walaya idzuman aadait, Tabarak tarabannaa wata aalait, Falakal hamdu alamaa qadhait, Astagfiruka wa atuubu ilaik, Washallalloohu ala sayyidinaa muhammadin nabiyyil ummiyyi wa ala aalihi washahbihi wabaarik wasallam”

Maksud Doa Qunut

“Ya Allah, tunjukkan aku sebagaimana mereka yang telah Engkau tunjukkan” “Berikan kesihatan kepadaku sebagaimana mereka yang telah Engkau berikan kesihatan” “Dan peliharalah aku sebagaimana orang-orang yang telah Engkau peliharakan” “Berikanlah keberkatan bagiku pada apa-apa yang telah Engkau kurniakan” “Dan selamatkan aku dari bahaya yang telah Engkau tentukan” “Maka sesungguhnya, Engjau yang menghukum dan bukannya yang kena hukum” “Dan sesungguhnya tidak hina orang yang Enkau pimpin” “Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi” “Maha suci Engkau wahai tuhan kami dan Maha Tinggi” “Maka bagi Engkaulah segala pujian di atas apa yang Engkau hukumkan” “Aku memohon ampun dari-Mu dan aku bertaubat kepada-Mu” “Dan semoga Allah mencurahkan rahmat dan sejahtera ke atas junjungan kami Nabi Muhamad dan keluarganya”

Semoga ianya bermanfaat kepada semua dan dapat melancarkan bacaan doa qunut sekalian. InsyaAllah. Sekiranya anda rasa artikel ini membantu anda dalam bacaan anda, kongsilah kepada rakan-rakan anda yang lain supaya mendapat keberkatan dan rahmat daripa Allah S.W.T

Hukum Membaca Doa Qunut Subuh Ketika Sembahyang

Kata Kunci : Doa Qunut , Doa Qunut Rumi , Bacaan Doa Qunut , Doa Qunut SubuhDoa Qunut Pendek , Doa Qunut Subuh Rumi , Doa Qunut Solat Subuh , Maksud Doa Qunut , Bacaan Doa Qunut Rumi

Pakej Umrah Terbaik Dari Annaufal Travel

Pakej Umrah dan Ziarah 2018

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd (976394-T)

Pakej Umrah Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd

Pakej Umrah Terbaik 2018

Pakej Umrah Terbaik

Apakah itu Umrah ?

Umrah (ﻋﻤﺮﻩ) ialah mengunjungi Baitullah di Makkah dan melakukan ihram, tawaf, sa’i dan bertahallul mengikut tertib.

Umrah adalah fardhu seperti Haji. Ini adalah pendapat al-Imam as-Syafie r.a. yang al-Azhar. Ijmak Ulama mengatakan bahawa hanya wajib dilakukan sekali sepanjang hayat bagi orang yang mampu kecuali orang yang bernazar, maka dia wajib memenuhi nazarnya.

Dalil daripada al-Quran ialah firman Allah Taala: Dan sempurnakanlah ibadat Haji dan Umrah kerana Allah (Al-Baqarah 196).

Sabda Nabi yang diriwayatkan Ibnu Majah, Al-Baihaqi dan sanad yang sahih daripada Aisyah r.a. katanya:

Aku berkata : “Wahai Rasullah,apakah wanita wajib berjihad?”. Sabda Baginda: “Ya, jihad yang tiada peperangan padanya iaitu haji dan umrah”.

Niat IhramTawaf dan Sa’i tidak boleh dilakukan di mana-mana tempat lain melainkan di tempat yang ditetapkan. Iaitu niat ihram di Miqat, tawaf 7 pusingan mengelilingi Kaabah di dalam Masjidil Haram dan bersa’i 7 kali bermula di bukit Safa dan berakhir di bukit Marwah. Terakhir sekali bertahallul iaitu bercukur atau mengunting rambut sekurang-kurangnya 3 helai selepas itu, segala larangan dalam Ihram menjadi halal sepertimana sebelum beliau berihram.

Beza Umrah dengan Haji ialah Umrah boleh dilaksanakan sepanjang tahun tetapi Haji hanya boleh dilakukan pada bulan haji sahaja, dan hari kemuncaknya ialah pada hari Tasyrik 9, 10, 11, 12 di mana jemaah berkumpul di Padang Arafah dan Mina.

Pada zaman sekarang Kerajaan Arab Saudi menetapkan mana jemaah umrah mestilah mengikut muassasah umrah dan memohon visa umrah melalui agensi umrah. Tiada lagi permohonan Visa umrah dapat dilakukan di Kedutaan Arab Saudi secara individu.

Pakej UmrahPakej Umrah Andalusia dan Pakej Umrah Tabung Haji bersama Annaufal Travel & Tours

Jenis-Jenis Umrah

Jenis Umrah tertentu wujud bergantung kepada sama ada atau tidak jemaah haji akan melakukan Umrah dalam tempoh Haji, dengan menggabungkan merit mereka. Apabila dilakukan bersama haji, Umrah dianggap sebagai “kesenangan” (Umrat al-tamattu) dan merupakan sebahagian daripada haji penuh keseronokan (Hajjul tamattu). Lebih tepat lagi, upacara-upacara Umrah dilakukan terlebih dahulu, dan kemudian ritual Haji dilaksanakan. Jika tidak, apabila dilakukan tanpa meneruskan Haji, Umrah dianggap sebagai “tunggal” Umrah (Umrah Mufradah).

Pakej Umrah Bersama Annaufal Travel & Tours

Perbezaan diantara Haji dan Umrah ?
  • tahap kepentingan dan kaedah pematuhan
  • Haji adalah salah satu daripada lima rukun Islam. Ia adalah wajib bagi setiap Muslim sekali dalam seumur hidupnya, dengan syarat mereka sesuai fizikal dan mampu dari segi kewangan.
  • Hajj dilakukan pada hari tertentu semasa bulan Islam yang ditetapkan. Bagaimanapun, Umrah boleh dilakukan pada bila-bila masa.

Kepada mereka yang berhajat untuk menunaikan ibadah Umrah, boleh kunjungi ke laman facebook rasmi Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd atau boleh hubungi terus pengarah urusan beliau. Pakej Umrah tabung haji dan Pakej Umrah Andalusia bersama Annaufal Travel & Tours

layari http://www.nabilchekholid.com/pakej-umrah-dan-ziarah-2018/ untuk keterangan lanjut

Facebook Page : https://www.facebook.com/pg/AnnaufalTravel/ 

Pegawai untuk dihubung : En. Suhaimi 019 4172697

Tempat Menarik Di Melaka 2018

Tempat Menarik Di Melaka

Sedikit Sejarah Tentang Melaka

Melaka adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di wilayah selatan Semenanjung Malaysia, bersebelahan dengan Selat Melaka.

Negeri ini bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara dan barat dan Johor di selatan. Exclave Cape Rachado juga bersempadan dengan Negeri Sembilan di utara. Ibu kota adalah Bandaraya Melaka, yang terletak. Pusat bandar bersejarah ini telah disenaraikan sebagai Tapak Warisan Dunia UNESCO sejak 7 Julai 2008.

Walaupun ia adalah lokasi salah satu kesultanan Melayu terawal, monarki tempatan dihapuskan ketika Portugis menaklukkannya pada 1511. Jom kita lihat tempat penginapan menarik di melakatempat menarik di melaka yang murah ,

10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Wajib Anda Kunjungi

1. JONKER WALK MELAKA

Tempat Menarik Di Melaka | Jonker Walk | Nabil Che Kholid

Jonker Walk adalah tempat atau jalan yang sibuk dan dipenuhi dengan rumah-rumah bersejarah, kedai dan juga tempat dimana setiap malam pada hujung minggu akan ada pasar malam terbesar di sini.

Terdapat pelbagai jualan sekiranya anda berada di sini. Kalau setakat souvenir tu, memang melambak lah! Jadi, jangan lepaskan peluang untuk singgah bila anda bercuti di Melaka.

Lokasi: Jalan Hang Jebat, Bandar Melaka

2. Melaka River Cruise

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka River Cruise | Nabil Che Kholid

Melaka River Cruise adalah salah satu lokasi wajib yang menarik di Melaka ini. Ketika anda menaiki kapalanda akan ditunjukkan tempat-tempat bersejarah sepanjang laluan sungai ini.

AlamatJalan Laksamana, 75000 Melaka

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 11:30 malam

Kos:

Warganegara

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM5.00

3. Pantai Klebang Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Pantai Klebang Melaka | Nabil Che Kholid

Pantai Klebang adalah salah satu daripada pantai-pantai yang ada di Melaka. Namun begitu, oleh kerana lokasinya yang lebih strategik iaitu lebih dekat dengan bandar Melaka dan menjadi pantai yang paling popular di sini. Ia juga menjadi tempat yang menarik di melaka ini.

Di Pantai Klebang ini juga, terdapat satu lokasi unik iaitu kawasan “padang pasir” yang sedikit tersorok. Anda boleh melayari Instagram dan cari hashtag-hashtag seperti #melakadesertCaj parking dikenakan sebanyak Rm 3.00 sahaja kepada mereka yang menbawa kenderaan masuk ke kawasan ini.

Untuk tujuan keselamatan, anda akan diarahkan untuk meninggalkan kawasan ini selepas jam 7:00 petang.

Lokasi: Pantai Klebang

4. The Shore Sky Tower

Tempat Menarik Di Melaka | The Shore Sky Tower | Nabil Che Kholid

The Shore Sky Tower adalah bangunan yang tertinggi di Melaka dengan ketinggian 42 tingkat iaitu 153m. Terdapat Selain itu, terdapat akuarium yang penuh dengan ikan koi dan yang paling menarik, satu platform kaca lutsinar telah dibina untuk membolehkan pengunjung menguji keberanian. Terdapat juga kafe iaitu the Sky Deli Restaurant untuk menjamu selera.

Sila layari laman web rasmi The Shore Sky Tower untuk maklumat terkini.

Lokasi: The Shore, Malacca River

Waktu Operasi: 10:00 pagi ke 10:00 malam

Kos:

Dewasa: RM25 sekali masuk

Kanak-kanak: RM18 sekali masuk

5. Muzium Kapal Selam

Tempat Menarik Di Melaka | Muzium Kapal Selam | Nabil Che Kholid

Kapal selam yang terdapat di muzium ini adalah FS Ouessant Agosta 70. Ia digunakan untuk tujuan latihan oleh kru Kelas Perdana Menteri TLDM. Dahulunya, kapal selam ini adalah kepunyaan Tentera Laut Perancis dan telah dibeli oleh kerajaan Malaysia. Ia diserahkan kepada kerajaan negeri Melaka secara rasmi pada 4 Mac 2012, dan kemudiannya dijadikan sebuah muzium.

Selepas membeli tiket masuk, anda akan diberikan akses untuk meneroka bahagian dalam kapal selam. Sepertimana yang biasanya ditayangkan di wayang gambar, bahagian dalaman kapal selam adalah agak sempit. Anda boleh melayari laman web Perbadanan Muzium Melaka (PERZIM) untuk maklumat lanjut.

Lokasi: Dataran 1 Malaysia Klebang

Waktu operasi:

Hari biasa: 9:00 pagi – 5:30 petang

Hujung minggu: 9:00 pagi – 6:30 petang

Kos:

Dewasa: RM 3.00

Kanak-kanak: RM1.00

6. The Stadthuys
Tempat Menarik Di Melaka | The Stadhuys | Nabil Che Kholid

The Stadthuys pada suatu masa dahulu adalah sebuah dewan bandaran sewaktu pemerintahan Belanda di negeri Melaka. Ia juga merupakan salah satu daripada monumen simbolik bagi negeri Melaka – ramai yang mengenalinya sebagai “bangunan merah kat Melaka tu”. Ini adalah salah satu lokasi yang tak pernah putus dengan kehadiran pelancong yang ingin bergambar sebagai tanda kenangan.

Lokasi: Jalan Gereja, Bandar Melaka

Kos: (Hanya jika anda ingin masuk ke dalam Kompleks Stadthuys), caj dikenakan adalah:

Warganegara (sertakan MyKad):

Dewasa: RM5.00

Kanak-kanak: RM2.00

Bukan warganegara:

Dewasa: RM10.00

Kanak-kanak: RM4.00

*Dengan membeli tiket, anda juga akan mendapat akses ke Muzium Pemerintahan Demokrasi, Muzium Pendidikan, Muzium Tuan Yang Terutama, Muzium Pendidikan & Galeri Laksamana Cheng Ho.

Tempat Menarik di Melaka yang wajib pergi

7. Zoo Melaka

Tempat Menarik Di Melaka | Zoo Melaka | Nabil Che Kholid

Suasana di dalam zoo ini juga adalah nyaman kerana terdapat tumbuh-tumbuhan ditanam untuk mewujudkan suasana seakan-akan kawasan hidupan liar di hutan hujan tropika yang sebenar. Terdapat juga tumbuh-tumbuhan dan pokok-pokok eksotik yang ditanam di sekitar zoo ini.

Zoo Melaka adalah salah satu daripada tempat menarik di Melaka untuk kanak kanak terutamanya, kerana mereka dapat melihat spesies-spesies hidupan liar dengan lebih dekat. Oleh kerana kawasan zoo yang luas, kemudahan seperti tram (yang macam kereta api tu) juga disediakan untuk kemudahan pengunjung di sini dengan harga serendah RM2.00 sahaja.

Lokasi: Ayer Keroh (berhampiran plaza tol PLUS Ayer Keroh)

Waktu operasi:

Zoo waktu biasa: 9:00 pagi – 6:00 petang (tiket terakhir jam 5:30 petang)

Night Safari: 8:00 malam – 11:00 malam (tiket terakhir jam 10:30 malam)

Kos: 

Warganegara

Warga emas: RM7.10

Dewasa (umur 13-59): RM17.80

Kanak-kanak (umur 4-12): RM7.10

OKU: RM7.10

Bukan Warganegara

Dewasa (umur 13-59): RM23.70

Kanak-kanak (umur 4-12): RM17.80

*Anda boleh mendapatkan informasi lengkap & terkini di laman web rasmi Zoo Melaka.

8. Masbro Village

Tempat Menarik Di Melaka | Masbro Village | Nabil Che Kholid

Selain daripada Bustel, Masbro Village adalah salah satu daripada lokasi penginapan ala homestay yang sangat unik di Melaka. Senibinanya yang luar biasa iaitu berbentuk segitiga diilihamkan daripada pondok-pondok tepi pantai di Australia – sebab itulah ia mendapat nama gelaran “Australia Village”. Jadi, No wonder lah tempat ini menjadi viral dan tersenarai sebagai salah satu tempat menarik di Melaka, bukan?

Setiap rumah homestay boleh memuatkan 4 ke 6 orang dewasa. Homestay ini mempuyai 2 tingkat, yang mana terdapat 1 sofa bed di tingkat bawah manakala 2 katil queen size pula disediakan di tingkat atas. Ia juga dilengkapi ruang tamu, ruang makan, perabot seperti kerusi sofa & TV, penghawa dingin, 2 bilik air berserta water heater, dan kelengkapan dapur. Nak parking kereta pun tak ada masalah kerana lokasinya yang strategik, dan homestay ini juga berpagar. Walaupun ia terletak lebih kurang 7km daripada bandar Melaka, bagi saya tetap worth it dengan pengalaman menginap di sini.

Lokasi: Taman Paya Rumput Indah (tepi jalan lebuh AMJ, berdekatan traffic light TESCO Cheng)

Kos: RM280/unit/malam

9. Melaka Wonderland Theme Park & Resort

Tempat Menarik Di Melaka | Melaka Wonderland | Nabil Che Kholid

Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort adalah taman tema dan resort air terbaru di rantau ini yang terletak di Ayer Keroh Melaka, salah satu destinasi Malaysia yang paling popular. Melaka Wonderland adalah tarikan pelancongan terkini bagi pelancong tempatan dan luar negara. Ia adalah pengalaman taman air lengkap untuk semua orang – keluarga, anak-anak, remaja dan pencari keseronokan. Dari gelongsor air yang berkelajuan tinggi hingga kehijauan hijau, Melaka Wonderland Theme Park & ​​Resort akan mengujakan mana-mana pelawat.

Taman tema unik ini mempunyai 11 buah tarikan, iaitu Tornado Chaser (1 di Malaysia), Lazy merangkap Crazy River, 1 kolam Big Wave, Adventure Island dan dikelilingi oleh 360 hektar hutan rekreasi semulajadi. Tempat menarik eksklusif Melaka Wonderlands menjanjikan keseronokan yang tidak terhad, dengan mengambil setiap pelawat dalam perjalanan mendebarkan dan pemandangan hutan semulajadi.

Lokasi: Ayer Keroh

Waktu Operasi: 9:00 pagi ke 7:00 malam

Kos: Layari laman web rasmi Melaka Wonderland untuk maklumat caj terkini

10. Freeport A’Famosa Outlet

Tempat Menarik Di Melaka | Freeport Afamosa | Nabil Che Kholid

Freeport A’Famosa Outlet menawarkan lebih daripada 70 jenama fesyen, sukan dan aksesori di sekitar 180,000 kaki persegi. Cawangan ini terletak di pusat membeli-belah terbuka yang memaparkan tasik, air pancut, karusel dan kincir angin dengan senibina yang bertemakan secara meluas di warisan Belanda Melaka.

Laman Web : http://freeportafamosa.com/

Waktu Operasi : Setiap hari Jam 10.00 pagi – 10.00 malam

Tempat Menarik di Melaka

Terdapat banyak lagi tempat menarik di melaka ni. Sekiranya anda mempunyai masa yang banyak bila stay di Melaka ni. Boleh lah lihat list yang dah saya buat ni. Enjoy!

  • Dataran Keris Alor Gajah
  • Dataran Pahlawan
  • Desa Balqis, Kuala Linggi
  • Dusun D’Paradise
  • Independence Monument Museum
  • Kampung Mortem
  • Kincir Air Kesultanan Melayu Melaka
  • Kota Belanda di Bukit St John
  • Malaqa House
  • Magic Art 3D Museum
  • Melaka Alive
  • Melaka Street Art
  • Mini Malaysia & ASEAN Cultural Park
  • Muzium Lebah Sedunia
  • Pantai Puteri
  • Pantai Tanjung Bidara
  • Pantai Pengkalan Balak
  • Pantai Padang Kemunting
  • Pantai Klebang
  • Perigi Hang Li Po
  • Planetarium
  • Straits Chinese Jewelry Museum
  • Sungai Melaka
  • Taman Burung
  • Taman Botanikal
  • The Hut, Serkam
  • The Li Chi Mao Art Museum
  • Toy Museum Melaka
  • Villa Sentosa
  • Wildlife Theatre

Sekiranya anda perlukan sebarang panduan, klik di sini untuk melihat peta tempat menarik di Melaka.

DAP OFFICIAL SAYS PAC REPORT DID NOT INCLUDE NAJIB RAZAK IN 1MDB ISSUE

DAP OFFICIAL SAYS PAC REPORT DID NOT INCLUDE NAJIB RAZAK IN 1MDB ISSUE

KUALA LUMPUR: A DAP official rehashed his position that the Public Accounts Committee (PAC) report banned Datuk Seri Najib Razak in the 1Malaysia Development Bhd (1MDB) issue.

Dr Tan Seng Giaw, who is moreover PAC master specialist, asked for that there is nothing in the 106-page report that fingered the Prime Minister of any cursed lead in the 1MDB issue.

“It isn’t settled,” said Dr Tan when asked on whether the PAC report proposed Najib being secured with the issue.

“One needs to make talk (to show some individual being secured with frightful brisk) as that is the (lead) of keep running of law (in Malaysia).

“Under (the control of) heap of centrality (between the official, authoritative and veritable arms of a country), only a judge could settle on the decision on whether a man is in risk or not. It isn’t you or I,” said Dr Tan.

DAP OFFICIAL SAYS PAC REPORT DID NOT INCLUDE NAJIB RAZAK IN 1MDB ISSUE

Dr Tan in like way broke down specific quarters who relied upon online fragment Sarawak Report for admit purportedly naming Najib as being secured with the 1MDB issue.

He raised that what the way circumnavigated can’t be thought about check in the issue.

“Certification isn’t show up,” he said.

“Under the keep running of law, a man is clear until demonstrated broken.

“To the degree lead of law, one needs to look at further to find what truly happened. You can’t just say Najib is introduced,” he said.

DAP official says PAC report did exclude Najib Razak in 1MDB issue

In April 8, 2006, Tan was tended to imparting that Najib should not be seen as in charge of the 1MDB issue.

He said this is in light of how Najib was not particularly included with its association.

DAP had on Monday enunciated that they were dropping Dr Tan, who is the Kepong parliamentary occupant, from testing the seat in the fourteenth General Election. Or then again obviously maybe, Lim Lip Eng, who was Segambut MP, will now challenge the Kepong Seat.

All-New 2018 Volvo XC60 Is Coming Soon

All-New 2018 Volvo XC60 Is Here – CBU T8 From RM373,888, CKD T5 And T8 Coming Soon From RM298,888

Volvo Car Malaysia has revealed the long awaited new Volvo XC60 T8 Twin Engine premium medium assessed SUV.

Only a solitary grouping is open for time being, which is the totally imported from Sweden 407 hp/640Nm module cream XC60 T8 Twin Engine Inscription Plus, overviewed at RM373,888 (OTR without assurance).

Unpretentiously gathered models as said underneath will arrive by April, expenses and collections as underneath:

XC60 T8 Twin Engine Inscription Plus – RM343,888

XC60 T8 Twin Engine Inscription – RM333,888

XC60 T5 – RM298,888

The new model will supplant the basic Volvo XC60 which has sold fitting around a million units generally and addresses 30 for each penny of Volvo’s total general designs.

In light of a shorter assortment of the Scalable Product Architecture (SPA) compose, the new XC60 measures 4,688 mm long, 1,999 mm wide, and 1,658 mm in stature, with a wheelbase of 2,865 mm.

Showed up particularly in association with the dynamic model, the new XC60 is 61 mm longer, 108 mm all the more wide, and 55 mm lower. The wheelbase on the other hand has connected by 91 mm. Boot space is a most insane of 1,432 liters with the discretionary parlors broke down.

Apparently, key features on the XC60 T8 Twin Engine Inscription Plus include:

Drawing grille with chrome plot

Housetop rails in great wrap up

Scratching outside areas with chrome unassuming parts

Twofold organized tailpipes

19-inch 10-talked decrease pearl cut wheels with 235/55R19 tires

Driven headlights with Active Bending Lights (ABL) with washers

360° Surround View Camera

Power worked back end with sans hands operation

In the cabin, the new Volvo XC60 looks respectably ambiguous to the S90 and the V90, including an immense vertical central show, vertical air vents, and a liberal estimation of calfskin and Volvo’s Driftwood trim.

Volvo 2018 xc60

Unmistakably, the fast diagram of features is long, including:

Sensus Connect with 9.0-inch Portrait Integrated Color Touchscreen

Cutting driftwood trim

Cutting front and optional section rub plates

Cutting specific mats

3-talked sports calfskin controlling wheel with gearshift paddles

Head-up appear

Pushed Instrument Cluster with 12.3″ TFT Adaptive Digital Display

Orrefors huge stone gear lever

Clearing sunroof

Voice control with dynamic hubbub cancelation

Drawing cowhide key

Additional cushion extenders on front seats

Power crumbling back headrests

Power cover/release raise arrange back

Halting condition with stop pre-molding

Net pocket on tunnel

Greenery and Wilkins Premium Sound Audio System – 15 Speakers (10 Channel,1100W)

Concerning security, the unrivaled sensible evaluated SUV keeps running with:

City Safety – Collision Avoidance and Mitigation with Intersection Support

Walker, Cyclist and Large Animal Detection

Raise Collision Warning and Mitigation Support

Driver Alert Control (DAC)

Way Keeping Aid (LKA)

Run-Off Road Mitigation with Road Edge Detection

Pushing toward Lane Mitigation

Blind spot Information System (BLIS) with Steer Assist

Cross Traffic Alert (CTA)

Seat tie Detection with Graphical Indicator for All Seats

Electronically checked dying down fragment System (ABS)

Emergency Brake Assist (EBA)

Water driven Brake Assist (HBA)

Pre-Prepared Restraints (PRS)

Electric Seatbelt Pretensioners

Run-Off Road Protection

Twofold Stage Driver and Front Passenger Airbags

Side Impact Protection System (SIPS) with Dual Chamber SIPS Airbags, Front Row Seats

Full-Length Inflatable Curtains (IC)

Whiplash Protection System (WHIPS)

Post-Collision Auto Braking and Unlocking

Collapsible Steering Column

Brake Pedal Release

Power Child Safety Lock

Voyager Airbag Cut-Off Switch with Indicator

ISOFIX Attachment Points, Rear Outer Seats

Power Windows with Pinch Protection

To the degree execution, the XC60 T8 Twin Engine sets a turbocharged and supercharged oil engine with an electric motor that freely drives the back swing to pass on a joined structure yield of 407 hp (320 hp inside eating up engine + 87 hp electric motor) and 640 Nm (400 Nm inside start engine + 240 Nm electric motor) of torque.

The execution figures mean a century keep running of 5.3 seconds and 2.1 liters of fuel used for every 100 km voyaged. Since it’s a module blend, it is set up for an unadulterated electric level of up to 45 km shimmer of the 10.4 kWh cross breed battery, generally composed in the area of the auto.

Not the slightest bit like BMW module cream models, VCM doesn’t offer a charging divider box yet, paying little personality to the way that there are plans to do properly later on. Starting at now, charging at home ought to be conceivable through a supply interface that can be used on family 3-stick affiliation.

Exactly when charged using a 10A supply, it takes around 4 hours to complete a full charge. Unmistakably, proprietors can in like way mishandle any publically open chargers. The area and openness of most by far of these chargers can be found by systems for the NewMotion application.

Concerning the inconspicuously amassed XC60s, there will be two engine combinations, particularly the T8 Twin Engine and T5.

While the T8 Twin Engine will be offered in two trim levels – Inscription and Inscription Plus – the T5 will be offered in a single trim level.

Customers are permitted to investigate five outside shading decisions which wires Ice White, Bright Silver, Osmium Gray, Onyx Black and Maple Brown. In light of customer demands, Volvo Car Malaysia has similarly intertwined a minute calfskin upholstery shading for secretively amassed groupings – Maroon Brown – which will supplement the ordinary Charcoal.

The current XC60 is Volvo’s first rate vehicle, tending to 30 percent of the alliance’s general blueprints.

VCM got under 100 units of the CBU XC60, all of which have been tended to upon the present dispatch. Notwithstanding that, VCM has passed on that CKD improvements will begin in April.

“Volvo has a fantasy that by the year 2020, no one should be butchered or really hurt in another Volvo auto – this present respect underlines our drive in security developments and makes the new XC60 a champion among the most secure vehicles that we have ever built,” said Lennart Stegland, Managing Director, Volvo Car Malaysia.

Scoring a contiguous perfect score of 98 for every penny in the Adult Occupant organize and 95 for each penny in the Large Off-Road vehicle class, the new XC60 has been surrendered Best Overall Performance by the Euro NCAP 2017, making it obviously the most secure SUV out there the present moment.

Apa Syarat Aqiqah

Apa Itu Aqiqah

Aqiqah menurut bahasa ertinya “rambut yang tumbuh di atas kepala bayi pada kala  waktu lahirnya.” Demikian pendapat ‘Ubaid, Ashmu’i dan Zamakhsyari.

Menurut istilah hukum syarak  aqiqah ialah “penyembelihan haiwan tertentu untuk kepentingan anak, di samping mencukur atau memotong rambutnya dan diberi nama untuk anak itu.”

Hukum Aqiqah

Imam Syafi’e berpendapat melaksanakan aqiqah adalah sunat muakkad. Ini bersesuaian dengan sabda Nabi SAW yang bermaksud:

“Tiap-tiap anak itu tertebus (terpelihara daripada kemudaratan dan kemungkaran) dengan aqiqahnya, disembelih haiwan untuknya pada hari ketujuh, dicukur kepalanya dan diberi nama”. (Maksud hadis riwayat Ahmad dan Tirmidzi)

Kambing Aqiqah

Kambing untuk upacara aqiqah haruslah melebihi satu tahun apabila gugur gigi.

Haiwan-haiwan ini hendaklah terdiri daripada haiwan ternak dalam keadaan tidak cacat, tidak buta, tidak bunting dan tidak terlalu kurus.

  • Yang lebih utama untuk kadar aqiqah bagi seorang anak lelaki ialah dua ekor kambing dan untuk anak perempuan seekor kambing, menurut hadis riwayat Aisyah yang maksudnya:
    “Rasullulah SAW memerintahkan kepada kami supaya menyembelih aqiqah untuk anak lelaki dengan dua ekor kambing dan untuk perempuan seekor.”
  • Aqiqah dua ekor kambing bagi anak lelaki ini bukanlah merupakan suatu kemestian, kerana Rasulullah SAW telah membuat aqiqah untuk cucu Baginda SAW Saidina Hasan dan Husin RA, masing-masing seekor kibas.
  • Haiwan aqiqah seperti lembu, kerbau dan unta boleh dikongsi sehingga 7 bahagian bersamaan 7 ekor kambing.
  • Imam Malik, Asy Syafi’e, Ahmad dan jumhur ulama berpendapat, aqiqah adalah sah dengan penyembelihan haiwan empat kaki seperti unta, lembu, kerbau, kambing dan biri-biri (sama seperti ibadah korban). Juga dibolehkan seekor unta atau seekor lembu misalnya dikongsi sehingga tujuh orang walaupun ada bahagian daripada lembu atau unta itu bukan untuk aqiqah.
  • Apabila ibu bapa itu tidak mampu membuat aqiqah anaknya, ketika berusia 7 hari, bolehlah diperbuatnya ketika umur anak 14 hari. Kemudiannya ketika umur 21 hari. Jika tidak boleh, maka sunat diperbuatnya hingga anak itu dewasa (baligh).

Apabila anak sudah dewasa, maka ada para ulama’ menetapkan sunat bagi ibu bapa membuat korbannya, tidak membuat aqiqahnya. Menurut satu golongan, jika seorang anak sudah dewasa, tetapi belum dibuat aqiqahnya oleh ibu bapanya, maka sunat baginya membuat aqiqah untuk dirinya sendiri.

Perbezaan Korban & Aqiqah

  Antara perbezaan korban dan aqiqah ialah:
  1. Daging korban lebih utama disedekahkan kepada fakir miskin dalam keadaan mentah iaitu belum dimasak. Manakala daging aqiqah lebih utama disedekah kepada fakir miskin dan boleh juga kepada orang-orang kaya dalam keadaan sudah dimasak. Hadis riwayat Al-Baihaqi dari Aisyah menyatakan bahawa:

“menyedekahkan daging aqiqah dalam keadaan sudah dimasak itu adalah sunnah.” (maksud hadis)

  1. Daging aqiqah sunat dimasak dengan yang manis-manis, dengan doa harapan agar akhlak dan kelakuan anak itu kelak menjadi manis dipandang orang.
  2. Tulang-tulang haiwan aqiqah sunat dipotong pada sendi-sendinya manakala tulang-tulang haiwan korban tidak sedemikian.
  3. Tempoh menyembelih ternakan korban hanya 4 hari dalam setahun, iaitu pada 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah sedangkan menyembelih ternakan aqiqah tidak terbatas kepada hari-hari tersebut, bahkan boleh dibuat pada bila-bila hari yang sesuai.
  4. Tuntutan melakukan ibadah aqiqah hanyalah sekali sahaja sepanjang hayat, manakala tuntutan melakukan ibadah korban ialah setiap tahun hijrah.

sumber : https://www.korbanaqiqah.com.my/aqiqah/

admin : nabil che kholid

Sponsored : hukum aqiqah, kambing aqiqah, aqiqah anak perempuan

Datuk R Ramanan Kecam Skim Ponzi

Datuk R Ramanan Kecam Pasangan Suami Isteri Yang Melakukan Skim Pozi

Kuasa, tamak, dan cinta wang adalah akar semua kejahatan dan kejatuhan kemanusiaan. Sebaik sahaja kita membiarkan diri kita meluncur ke bawah cerun licin, pertimbangan kita menjadi terdistorsi, etika berkompromi, dan gaya pengurusan kita dibutakan oleh cita-cita.

Dalam skandal baru-baru ini yang menjejaskan negara di Malaysia, sekumpulan pelabur besar jatuh ke dalam perangkap penipuan forex yang didakwa oleh Datuk R Ramanan, seorang penyokong sosial yang terkenal terhadap Skim Ponzi.

Operasi penipuan dijalankan oleh sepasang dalang terkenal, Dato ‘Seri dan isterinya yang mengendalikan syarikat pertukaran asing yang meragukan dan membuat janji liar kepada pelabur mereka. Semua mangsa mendakwa bahawa mereka telah dijanjikan pulangan harian yang belum mereka terima. Mangsa mula menyedari mereka telah ditipu ke dalam Skim Ponzi ketika mereka tidak melihat pulangan yang dijanjikan, setelah menyerahkan simpanan mereka dengan suci hati kepada tangan yang salah. Ada juga melaporkan bahawa mereka telah menerima beberapa pengembalian awal yang menarik mereka untuk mengambil bahagian dengan lebih banyak wang mereka kerana mereka berpendapat bahawa ia akan mewujudkan lebih banyak kekayaan untuk mereka.

Sejak akhir tahun lalu pada 2016, setiausaha akhbar kepada Presiden Senat Malaysia dan bekas bendahari umum MIC, Datuk R Ramanan memulakan pergerakan untuk membawa keadilan dan keyakinan terhadap mangsa-mangsa malang tersebut. Dato ‘Rama merayu kepada mangsa untuk melangkah ke hadapan untuk membolehkannya menolak penipu untuk menghadapi undang-undang.

Datuk R Ramanan - Kecam Skim Ponzi

Datuk R Ramanan – Sejarah Skim Ponzi

Apakah Skim Ponzi?

Skim Ponzi bergantung kepada wang baru untuk membayar pelabur sedia ada, tetapi dengan satu pengecualian – para pelabur tidak tahu mengenainya. Mereka telah dibohongkan, menyebabkan percaya ia adalah pelaburan yang sah. Inilah yang Bernie Madoff, bekas pengerusi NASDAQ berundur selama beberapa dekad. Dia meyakinkan orang-orang yang dia hasilkan hasilnya apabila dia sebenarnya menggunakan wang dari ahli baru untuk membayar yang ada.

Sejarah Skim Ponzi

Skim pelaburan penipuan yang paling terkenal dalam sejarah bermula di Boston, Amerika, di mana Charles Ponzi memecahkan rekod dan menjadi anak poster penipuan kewangan yang paling terkenal di Amerika pada tahun 1919. Penipuannya begitu besar sehingga skim seperti masih menanggung namanya hari ini. Charles Ponzi menyebabkan gunung masalah dalam sembilan bulan pendek antara Disember 1919 dan Ogos 1920. Ponzi menjanjikan pelabur pulangan 50% dalam masa 90 hari sahaja. Orang ramai begitu bersemangat untuk melabur dan memanfaatkan janji ini bahawa mereka akan menunggu berjam-jam di hadapan pejabatnya dalam barisan panjang yang menghampiri ke jalan sebelah. Secara keseluruhannya, Ponzi mencuri antara 15 dan 20 juta dolar dari pelaburnya, yang pada hari ini bernilai kira-kira 200 juta dolar!

Datuk R Ramanan – Skim Ponzi Di Negara Lain

Jepun

Pada awal 2000-an, ketua syarikat tempat tidur Jepun, Kazutsugi Nami bertanggungjawab terhadap penipuan terbesar dalam sejarah Jepun. Dia menipu lebih daripada USD1.4bn daripada anggaran 37,000 orang. Para mangsa dijanjikan pulangan tahunan sebanyak 36% untuk pelaburan. Beliau juga mengumpul dana sebagai pertukaran mata wang firma yang dipanggil ‘Enten’, yang merupakan ciptaan mata wang digitalnya sendiri. ‘Enten’ ditulis dengan aksara Jepun untuk yen di syurga. Apabila dia ditangkap pada tahun 2009, dia dijatuhi hukuman penjara 18 tahun pada tahun 2010.

Perancis

Pada 11 Disember 1935, artis lakonan Victor Lustig terlibat dalam salah satu pekerjaan con yang paling cerdas yang pernah dibayangkan. Dia menjual Menara Eiffel tidak sekali, tetapi dua kali. Kembali pada tahun 1920-an, Menara Eiffel sangat memerlukan pembaikan. Terdapat beberapa perbincangan dalam kerajaan mengenai merobohkan struktur dan bukan membaikinya. Lustig melihat peluang itu dan mencetak kelayakan palsu yang mendakwa bahawa dia adalah seorang pegawai kerajaan yang bertanggungjawab untuk menjual hak untuk merobohkan menara dan semua cara untuk memo. Beliau menjemput sekumpulan peniaga besi scrap untuk membincangkan isu itu dan memberitahu mereka bahawa kerajaan telah membuat keputusan untuk meruntuhkan menara itu dan mahu menenangkannya kerana takut akan bantahan awam. Para peniaga membeli cerita Lustig dan segera mengemukakan tawaran untuk membeli mercu tanda tersebut. Semasa rundingan, Lustig menerima rasuah wang tampan dari salah seorang peniaga untuk mendapatkan perjanjian itu dan kemudian dia pergi ke Austria. Semasa di Austria, Lustig membaca makalah dengan teliti untuk laporan penipuannya. Seperti masa berlalu, tiada apa pun yang muncul. Lustig menyedari bahawa mereka mesti terlalu malu untuk melaporkan kejadian itu. Jadi Lustig mengemas begnya dan kembali ke Paris, di mana dia menarik skim yang sama dan menjual Menara Eiffel untuk kali kedua. Kali ini dia tidak begitu bernasib baik. Dia mendapat laporan polis dan terpaksa melarikan diri ke Amerika Syarikat.

Apakah Tanda-tanda Pelaburan Itu Boleh Menjadi Skim Ponzi & Bagaimana Untuk Mengesahkannya?

Menyusun idea bahawa jika ia kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan, mungkin itu. Hampir semua pelaburan membawa sedikit risiko. Pada umumnya, semakin besar potensi pulangan, semakin besar risiko; manakala janji-janji sebaliknya menaikkan bendera merah besar. Adalah semulajadi untuk nilai pelaburan yang berubah-ubah. Berhati-hati dengan mana-mana pelabur

Latarbelakang Datin Seri Hajah Rosmah Mansor

Asal Usul Datin Seri Hajah Rosmah Mansor

Datin Seri Rosmah Mansor dilahirkan di Kuala Pilah, Negeri Sembilan pada 10 Disember 1951. Seorang anak kepada pendidik, beliau mempunyai sekolah menengah di Kolej Tunku Kurshiah, sebuah sekolah berasrama yang berprestij untuk gadis-gadis Melayu yang cerah di Malaysia. Dia adalah isteri kepada Dato Sri Mohd Najib bin Tun Hj Abd Razak.

Hari ini, sebagai isteri Perdana Menteri Malaysia, Datin Seri Rosmah Mansor memakai banyak topi. Beliau adalah Presiden Persatuan Kebajikan Isteri Menteri (BAKTI). Beliau memegang jawatan Penaung untuk pelbagai persatuan, antara lain Yayasan Kanak-kanak di Harapan, Persatuan Pencinta Alam Malaysia, Persatuan Kurang Upaya Ortopedik Malaysia, Majlis Aids Malaysia, Yayasan Institut Jantung Negara, Persatuan Thalasemia, Persatuan Kebajikan Atlet Kebangsaan, Yayasan untuk Pembangunan Kanak-kanak yang Kurang Bermasalah dan banyak lagi.

Beliau juga menyertai Persatuan Badminton Malaysia (BAM) sebagai penaung mereka, serta Presiden Persatuan Pemandu Gadis Malaysia. Isteri Perdana Menteri, Datin Seri Rosmah Mansor, pada Jun 2014 menganjurkan pertunjukan fesyen Malaysia bersempena dengan Sidang Kemuncak Global Wanita 2014 yang mempamerkan tekstil tradisional dan unik Malaysia. Dalam ucapannya, Rosmah berkata beliau berharap usaha itu dapat diterima dan dihargai dengan baik, terutamanya oleh rumah-rumah fesyen Perancis dan menyatakan kegembiraannya untuk mempamerkan gaya dan warisan Malaysia yang unik di fesyen di Paris.

Datin Seri Rosmah Mansor dan Anak Permata

Datin Seri Rosmah Mansor sangat percaya bahawa pembangunan modal insan bermula dengan anak-anak dan ia merupakan pelaburan penting bagi negara. Ini akan meletakkan asas kukuh untuk pertumbuhan negara, produktiviti, perpaduan sosial dan keamanan. Oleh itu, beliau telah aktif dalam memacu inisiatif ini melalui program PERMATA bermula dengan penubuhan pusat pendidikan dan pusat penjagaan kanak-kanak di seluruh negara atau Permata Negara yang memberi tumpuan kepada kanak-kanak di bawah 5 tahun. Melalui usaha beliau, setakat ini, lebih daripada 650 Pusat Permata Negara telah ditubuhkan di seluruh negara.

Program ini telah diperluaskan kepada kanak-kanak berbakat intelektual di bawah panji PERMATA Pintar, yang bertujuan untuk menyediakan persekitaran pembelajaran yang sesuai untuk mencabar mereka sepenuhnya. Program ini menawarkan dua pendekatan, kem sekolah tahunan untuk kanak-kanak berumur 9-15 dan sekolah untuk kanak-kanak berbakat berusia 16-17 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM). Adapun PERMATA Seni, tujuannya adalah untuk memperhalus lagi bakat anak-anak dalam seni persembahan i.e: musik, paduan suara dan tarian. Walaupun untuk PERMATA Insan, kanak-kanak berbakat diberikan pendedahan awal kepada pemahaman tentang al-Quran dan as-Sunnah untuk menjadikan mereka intelektual Islam masa depan.

-Lihat artikel ini http://www.itsnabilck.com/datin-seri-rosmah-mansor/ untuk keterangan lanjut-

Rosmah Mansor Mertabatkan Hak Wanita Malaysia

Selain daripada terlibat dalam kesejahteraan kanak-kanak, beliau juga bersemangat dalam memajukan isu berkaitan wanita, seperti pemberdayaan wanita, kesetaraan jantina dan meningkatkan status ekonomi wanita. Beliau telah dijemput beberapa kali untuk bercakap mengenai isu-isu ini di persidangan di peringkat tempatan dan antarabangsa.

Sebagai pengiktirafan atas sumbangan beliau kepada negara dan rakyatnya, Datin Seri Hajah Rosmah Mansor telah dianugerahkan pelbagai anugerah yang tinggi dari Negeri Pahang, Kedah, Melaka, Selangor, Kelantan, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak. Beliau juga dianugerahkan Doktor Kehormat dalam Pendidikan oleh Universiti Teknologi MARA Malaysia, Doktor Kehormat Inovasi dalam Pembangunan Kapasiti Manusia oleh Limkokwing Universiti Teknologi Kreatif dan Doktor Kehormat dalam Pendidikan Awal Kanak-Kanak oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Sumbangannya juga diakui di peringkat antarabangsa dengan penghargaan Tanggungjawab Sosial dari kota Ankara, Turki. Beliau juga dianugerahi Doktor Kehormat Surat oleh Universiti Curtin Australia dan Profesor oleh Universiti Teknologi Maklumat Antarabangsa, Kazakhstan.

Kereta Sewa Kampung Pandan

Kereta Sewa Kampung Pandan

Dapatkan perkhidmatan kereta sewa kampung pandan

Agensi sewa kereta kampung pandan adalah sebuah syarikat yang menyewa kereta untuk tempoh masa yang singkat, biasanya dari beberapa jam hingga beberapa minggu. Ia sering dianjurkan dengan pelbagai cawangan tempatan (yang membolehkan pengguna memulangkan kenderaan ke lokasi yang berbeza), dan terutamanya terletak berhampiran lapangan terbang atau kawasan bandar sibuk dan sering dilengkapi dengan laman web yang membenarkan tempahan dalam talian.

Agensi penyewaan kereta sewa kampung pandan terutamanya memberi perkhidmatan kepada orang yang memerlukan kenderaan sementara, contohnya mereka yang tidak memiliki kereta sendiri, pelancong yang keluar dari bandar, atau pemilik kenderaan yang rosak atau musnah yang sedang menunggu pembaikan atau pampasan insurans. Agensi penyewaan kereta juga boleh memenuhi keperluan industri yang bergerak sendiri, dengan menyewa van atau trak, dan di pasaran tertentu jenis kenderaan lain seperti motosikal atau skuter juga boleh ditawarkan.

Sewa Kereta Kampung Pandan

Penyewaan kereta adalah tertakluk kepada banyak keadaan yang berbeza dari satu negara ke negara yang lain dan dari satu syarikat yang lain. Umumnya kenderaan itu mesti dikembalikan dalam keadaan yang sama ia disewa, dan seringkali tidak boleh melebihi sekatan jarak tempuh, jika tidak, bayaran tambahan mungkin dikenakan.

Majoriti syarikat sewa kereta memerlukan penggunaan kad kredit untuk mengenakan yuran tambahan sekiranya kecacatan ditemui dengan kereta pada masa penyerahannya atau untuk tol jalan raya, denda yang berkaitan dengan motor, atau bahan api yang hilang. Sebagai ganti kad kredit, sesetengah syarikat memerlukan deposit tunai yang besar. Sesetengah syarikat, seperti Enterprise, membenarkan kad debit untuk deposit, biasanya dengan bukti tiket perjalanan pulang-pergi, mis. Tiket penerbangan, bas, atau tiket kereta api.

Layari http://www.itsnabilck.com/kereta-sewa-kampung-pandan/ untuk kereta sewa di kampung pandan

Kebanyakan pejabat sewa kereta menawarkan pelbagai saiz kenderaan yang sesuai dengan pelbagai belanjawan dan keperluan ruang dan beberapa tambahan menawarkan kenderaan khusus untuk disesuaikan dengan lokasi seperti convertible, model prestij, kenderaan hybrid / elektrik, atau SUV dan van penumpang. Di lapangan terbang utama atau di bandar-bandar besar, beberapa agensi sewa kereta bebas menawarkan kenderaan mewah untuk disewa. Sesetengah syarikat khusus seperti Rent-a-Wreck menawarkan kenderaan yang lebih tua pada harga yang dikurangkan.

 

Datuk Ramanan Ramakrishnan Talks about the APEC Business Travel Card

Dato Ramanan Ramakrishnan Talks about the APEC Business Travel Card

 

Dato Ramanan Ramakrishnan applauds APEC Business Travel card efforts in Malaysia

 

Immigration clearance can be quite the trouble and will require a lengthy process for visitor passes to be approved. This time consuming but necessary visa application system is to ensure safe travel along with the proper procedure is complied with and afforded to all. However, this time consuming, albeit necessary process, might impede business relations. This is where the Asia Pacific Economic Corporation (APEC) Business Travel Card makes things much easier.

 

Now, company owners can apply for the APEC Business Travel Card to enjoy the privilege of travelling more flexibly. This initiative is made possible by participating nations with the mutual aim to stimulate free trade and open opportunities for investment. With the APEC Business Travel Card, business owners can pre-clear their short-term entry into participating countries for business purpose. This method really helps to steer clear of the excessive rules and formalities that affect business operation.

 

The process of application for visas as well as entry permits under personal travel may very well be skipped by individuals, and card holders is able to use this multi-entry passes to opt for designated APEC lanes upon arrival at the listed countries.

 

This project has been fully supported by Dato Ramanan Ramakrishnan, who has lauded the efficient immigration of Malaysia for enabling a much more practical solution to the expansion and growth of the local economy. Dato Ramanan who is ex MIC parties

 

According to Dato R. Ramanan, he condones the APEC Business Travel Card initiative precisely as it increased the opportunities for Malaysian company owners to go to other international markets in the region. Now, businesses can reap the rewards, and it is all possible simply because of the incredible effort given by the officers to visit the related countries to nurture good relationship and eventually bring ease which could be enjoyed by Malaysians.

 

Malaysia, Brunei, Singapore, Thailand, Indonesia, China, South Korea, Philippines, Japan, Hong Kong, Vietnam, Taiwan, New Zealand, Russia, Australia, Peru, Papua New Guinea, Mexico, and Chile are currently amongst the participating members of the APEC scheme. In the meantime, USA and Canada have joined as transition members.

 

The benefits are tremendous for Malaysia, as diplomatic ties with certain countries involves more bureaucratic administration, for instance, Republic of China, where the entry limitation must be applied beforehand, whether it’s a social pass or business-related re-entries.

 

Recently, a report conducted by the APEC Policy Support Unit has uncovered that the APEC Business Travel Card initiative helps card holders to help reduce their transaction cost as much as 38%. This means that the scheme doesn’t only help in lowering waiting time, but real travelling cost. Between March 2010 to July 2011 alone, it’s estimated that a total of 62,413 hours was saved by the card owners, which translated into USD1.9 million.